Aktuelt

Lightroomfamilien oppgraderes

Article text
Ny hovedversjon og ny oppstartskjerm i Lightroom Classic 9.0
Lightroom Classic Catalog upgrade

.
Oppgraderingene som kommer nå, omfatter hele Photoshopfamilien. Lightroom kommer i nye hovedversjoner, Lightroom Classic 9.0, Lightroom Desktop 3.0 (skybasert) (Windows og Mac operativsystemer) og Lightroom (Mobile) 5.0 for Android (Nettbrett og telefoner) og iOS (iPad og iPhone).
Denne artikkelen handler om Lightroom Classic

Nytt i Lightroom Classic

Panorama
Når du lager panoramabilder, kan Lightroom nå fylle inn i de ujevne kantene, slik at panaroamabildene blir ferdig klippet, uten at så mye klippes bort.
Der er en egen sjekkboks i panoramadialogen, der du kan aktivere Fill Edges. Funksjonen ser ut til å inneholde noen feil. Kraftledninger kan bli brutt nær bildekanten, og noen andre skjønnhetsfeil kan oppstå.

Eksporter flere versjoner samtidig
Ved hjelp av presets, kan du nå eksportere et bilde i flere versjoner i en og samme operasjon. Du kan f.eks. lage et miniatyrbilde, et i lav oppløsning for internett og et i høyere oppløsning for utskrift.
Der er en liten sjekkboks foran hver Export preset, som du kan sette hake i. Da vil disse bli brukte ved eksport, og bildene bli lagret i tråd med innstillingene i hver enkelt preset.
Jeg legger merke til en detalj med dette, som gjør at brukerne må være nøye med hvor de klikker.
Om du bare vil bruke en eller flere preset, kan du klikke i sjekkboksen. Da låses flere felter for redigering.
Dersom du vil redigere en preset, må du klikke på navnet til den aktuelle preset. Da kan du se alle feltene og deres innhold, og du kan redigere.
.
Classic 9.0 Export with Presets

.
Rense History
Nytt nå er at du kan velge å tømme deler av History. Du kan velge et punkt, og slette alt som er ovenfor punktet. Dermed kan du fjerne rusk og rask i History. Merk et punkt i History, høyreklikk, og velg fra menyen.

Export egne Develop Presets og Preset grupper
Du kan nå også eksportere egne Develop Presets og Preset grupper. Presets kan jo grupperes i grupper som henger sammen på en eller annen måte. Dette forenkler eksport, siden det nå er mulig å eksportere en hel gruppe. Merk en gruppe, høyreklikk og velg Export group. Skal du eksportere uten grupper, må du eksportere en og en develop preset.
.
Filtrer folder/Collections etter fargelameller
Fra før har vi kunnet merke foldere, Collection, Smart Collection og Collection Set med farger. Det nye er at vi nå kan filtrere på fargene som disse objektene er merket med. Klikk på søkeknappen søkefeltet, og velg Color Label og ønsket farge.
.
Filter on Colors

.
Filter bilder med dybdekart
I Library Filter kan du nå filtrere på bilder som har dybdekart. Foreløpig er dette begrenset til iPhone, om jeg ikke tar feil.

Slett flere bilder i Loupe View
Tidligere har dette bare vært mulig i Grid View, ved å merke bildene i Grid View. Nå kan du fra Loupe View merke bilder på filmstripa og slette flere samtidig.

Støtte for nye kamera
En lang rekke telefoner er på lista, og noen nye kameramodeller.
  • Nikon Z50 – foreløpig, dvs kan bli oppdart senere.
  • Omympus E-M5 Mark III
  • Olympus PEN E-PL10
  • Sony A6100 (ILCE-6100)
  • Sony A 6600 (ILCE-6600)

Fullstendig liste over nye kamera og alle støttede kamera kan du lese på Adobe, Nye kamera

Nye objektivprofiler
Også her er telefonene I flertall. Det er nye objektivprofiler fra Apple, Phantom, Huawei, Sigma og Sony.
  • Sigma 14-24 f2,8 DG DN A019
  • Sony E 16-55 mm f2,8 G
  • Sony E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS
  • Sony FE 35mm F1.8

Fullstendig liste over nye objektivprofiler og alle tidligere kan du lese på Adobe: Kameraprofiler

Mer om nyhetene, feilrettinger, kjente feil og systemkrav kan du også lese mer om på Adobe. Hva er nytt.

Hvordan oppgradere
Du oppgraderer fra CC-appen, som nylig kom i ny utgave, eller du kan velge *Updates fra menyen Help i Lightroom Classic.
.
Lightroom Classic 9.0