Aktuelt

Mye nytt fra Adobe i dag, 17.10.17

]Adobe arrangerer en stor konferanse i Las Vegas. Samtidig lanseres ny hovedversjon av Lightroom og flere andre programmer. Her er noen få detaljer så langt.
18/10/2017
Lightroom, slik vi kjenner det det som Lightroom CC (2015), blir omdøpt til Lightroom Classic CC. Samtidig blir et nytt produkt, Lightroom CC lansert. Lightroom for mobile enheter blir oppgradert samtidig, og kan lastes ned fra Play butikk og App Store.

Lightroom frittstående
Det går mot slutten for frittstående. Lightroom 6 blir først oppdatert 26.10., med støtte for nye kamera, nye objektivprofiler og kanskje retting av feil – ingen nyheter der. Det blir ingen Lightroom 7 frittstående. Ikke bare det, men oppdateringen av Lightroom 6 frittstående stopper opp ved nyttår. Den kommende oppdateringen 26.10. kan gjerne bli den siste.
 • NB! Viss du ikke vil over til abonnement, så la være å oppdatere LR 6 nå. Kjører du oppdatering nå, risikerer du at LR 6 blir erstattet av en Classic CC - en prøveversjon i 7 dager.

 • Viss du ikke har behov for støtte for nye kamera eller objektivprofiler i LR 6, og heller ikke plages av feil i programmet, bør du heller ikke oppdatere 26.10.


Hva er forskjellene på de nye Lightroom CC og Classic CC?

Lightroom CC/ Classic CC
Lightroom CC (videreutviikling av Lightroom Mobile) programmet er konstruert for å være et skybasert system av programmer sterkt integrerte, for å arbeide sømløst på tvers av skrivebord, mobile enheter og web.
Lightroom Classic CC (videreføring av Lightroom CC (2015) er konstruert for en skrivebordsbasert digital arbeidsflyt. Dette er en veletablert arbeidsflyt, som er forskjellig fra den nye skreddersydde skybaserte tjenesten i nye CC. Det å ha de to programmene adskilt, gjør at Lightroom Classic CC kan fokuseres mot styrken i en fil-/mappebasert arbeidsflyt, mens Lightroom CC behersker en skybasert arbeidsflyt.

Nytt i Classic CC
Hastighet har hatt stort fokus, og tester viser klare forbedringer på flere felter.
 • Oppstart

 • Generering av Preview

 • Muligheten for Import og innsamling med Embedded and Sidecar forhåndsvisning

 • Skifting mellom Develop og Library moduler

 • Bytte fra bilde til bilde i Develop

 • Raskere og bedre brush

Mer nøyaktig kontroll over masking
Nye verktøy for mer presis farge- og tonebasert selektering av Local Adjustment (Gradert filter, radial filter og Local Adjustment brush).

Lightroom CC
Dette programmet er lagd etter 3 hovedprinsipper
Kraftfull, men enkel bilderedigering du trenger – alt du trenger, men ikke mer
Sømløs funksjon på tvers av skrivebord, mobile enheter og web. Du trenger ikke lære noe nytt når du flytter fra en plattform til en annen med Lightroom CC. Lightroom CC blir altså installert lokalt, men brukergrensesnittet er mer likt fra plattform til plattform, slik jeg oppfatter det.
Skybasert. Alt du gjør i Lightroom blir synkronisert til skyen, slik at du kan ha tilgang til bildene fra hvor som helst. Sikkerhetskopiering skjer automatisk.

Er Lightroom Classic CC raskere?
Betatester viser klare forbedringer.
 • Import av 24 Mpix 158 bilder og 8 videosnutter og bygging av 1:1 previews tok gamle Lightroom 11 minutter og 16 sekunder. Classic CC gjorde samme jobben på 7 minuter og 50 sekunder.

 • Adjustment brush fungerer bedre, og mye raskere.

 • Spot removal er nesten som i Photoshop, blir jeg fortalt – toler å bli stresset med mange flekkfjerninger.

 • GPU så ikke ut til å ha noen tydelig effekt på hastigheten i den gamle versjonen. Dette er helt annerledes nå. Slår du av GPU i den nye versjonen, kan du oppleve Lightroom som tregere enn gammel versjon. Med GPU aktiv er det stor forskjell – ingen hakking.


Når alt dette er sagt, er det grunn til å være forsiktig med oppdatering. Det er allerede meldt om at Lightroom 6 blir borte, viss du prøver å oppdatere den. Den skal jo bare oppdateres med støtte for nye kamera, nye objektiver og feilretting. Da er det ikke bra at programmet forsvinner pga oppdatering. Dersom dette skulle skje deg, kan du installere LR 6 på nytt, ved å laste den ned fra Mine produkter på Adobekontoen din. Etter det starter du bare opp den opprinnelige catalogen din. Der er et tips på her på arnoldfoto.no om hvordan du går frem for å laste ned programmet på nytt.

Kilde for teksten i denne artikkelen er Adobe