Aktuelt

Max 2018 Lightroom oppdateringer

Oktober er snart halvveis, og Adobe sender ut oppdateringer av hele Lightroomfamilien. Lightroom har fått både nye funksjoner, feilrettinger, støtte for nye kamera og objektivprofiler. Her er noen smakebiter.
16/10/2018
Lightroom Classic CC og Camera RAW
Adobe har fremdeles fokus på ytelsesforbedringer og bedre redigeringsegenskaper på viktige områder. Her er noen høydepunkter.

Forbedret RAW-prosessering
Tolking av RAW-bilder har blitt forbedret, slik at bildekvaliteten med høy ISO er bedre, og Dehaze er også forbedret.

Tethered Capture med Canon (Lightroom Classic CC)
Bedre hastighet og stabilitet med Canon kameraer, så mye som 1,5-2 ganger så hurtig overføring. Forbedringer for Nikon kommer senere. Funksjonen har fått eget menypunkt på menyen File.

Ett-trinns HDR-panorama (Lightroom Classic CC og Camera RAW)
Tidligere har vi hatt HDR eller panorama, men nå kan vi sette sammen HDR og panorama i samme operasjon – slå saman en mengde opptak med braketting og panorering.

Maskering etter dybdeområde (Lightroom Classic CC og Camera RAW)
Mange avanserte kamera og smarttelefoner har muligheten til å fange informasjon om dybden i motivet. Dette kan nå utnyttes til å lage masker automatisk basert på dybdedata, nesten som data og fargekanaler. Basert på denne informasjonen kan du isolere objekter i motivet mye raskere enn tidligere. Muligheten er bare tilgjengelig i bilder som inneholder dybdemasker, slik som portrett modus bilder tatt med iPhone kamera.

HEVC støtte (macOS)
Fra denne versjonen er det støtte for Apples videoformat, HEVC (High Efficiency Video Coding, eller H.265) på macOS High Sierra v10.13 eller nyere.

Støtte for nye kamera
De siste modellene av nye kamera har fått støtte i Lightroom 8, blant annet Nikon Z7 og Canon EOS R. Du kan sjekke om ditt kamera er med på https://helpx.adobe.com/camera-raw/using/supported-cameras.html

Nye objektivprofiler
Nye objektivprofiler er også lagt til fra denne versjonen. Du kan sjekke den komplette listen på https://helpx.adobe.com/camera-raw/kb/supported-lenses.html

Feilrettinger
Flere kjente feil har også blitt rettet. Det er f.eks. knyttet til bruk av filter, standardinnstillinger som ikke ble lagt til ved import, vansker med geotagging av bilder på Windowsmaskiner og flere andre. Du kan se hele listen over rettede feil på https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/fixed-issues.html

Lightroom CC
Ansiktsgjenkjenning (Mac, Windows, iOS, Android, ChromeOS)
CC har nå fått ansiktsgjenkjenning, som automatisk tagger personer, og gir også en lettvint snarvei til å vise alle bildene personen er med i.

Forbedret søk (Mac, Windows, iOS, Android, ChromeOS)
Du kan få bedre søkeresultater med automatiske forslag mens du skriver inn søkebegrepet i søkefeltet. CC gir forslag for metadata, som kamera, objektiv, blender, ISO, sted, keywords og mer.

Delingsfane (Mac, Windows, iOS)
Den nye fanen gir deg mulighet til å bla i delte album og bilder du lagde på lightroom.adobe.com. På Android og iOS kan du i tillegg velge å dele bare bilder som er flagget, har bestemt rangering direkte fra CC.

Apple Photo migrering (Mac)
Du kan nå konvertere dine Apple Photo bibliotek til Lightroom CC på Mac.

Skjermvisning
En ny fane Displays view vier deg hvordan dine besøkende vil se bildene på din side på nettet. I Display View kan du bestemme utlegging og bakgrunn, linjeskift mellom bilder og tekst, som beskriver historien din. Etterpå kan du dele ved hjelp av kontroller i skjermbildet.