Aktuelt

Lightroom desemberutgave 2018

Adobe har sendt ut oppdateringen Lightroom Classic CC 8.1 og Lightroom CC. I Lightroom Classic CC er der flere nye egenskaper, støtte for nye kamera og feilrettinger. Du kan nå endre rekkefølge på paneler i Develop, legge bilder i Collection ved Auto Import, feste bilder til rutemønster i bokmodulen, vise delvis kompatible presets og forbedret sammensetting av bilder. Det er også jobbet med bedre ytelse og du kan stanse utilsiktet avslutning.
11/12/2018
Tilpasset developpanelenes rekkefølge
Starter du ikke fra toppen og jobber deg nedover i Developpanelene? Du kan nå lage din egen rekkefølge. Du kan høyreklikke på et av panelene i Develop, og velge Customize Develop Panel. Så åpnes en dialogboks, og du kan dra og slippe, til du får den rekkefølgen du ønsker.
Avslutt med å lagre ditt oppsett, eller klikke på Default order, for å gjenopprette standard rekkefølge. Etter omstart av Lightroom vil du se den nye rekkefølgen.

Legge bilder fra Auto Import til en Collection
Auto Import overvåker en angitt mappe, og importerer når du kopierer bilder inn i denne mappen. Nå kan du bruke en ny funksjonalitet, Add to Collection i Auto Import, og legge bildene til en collection du velger. Dra og slipp bildene i auto importmappen, og Lightroom importerer bildene automatisk, uten å gå om importvinduet.
Du finner Auto Import Settings i menyen File > Auto Import
I Destinationområdet i Auto Import Settings setter du hake i sjekkboksen Add To Collection, og du kan velge blant alle dine Collections. Du kan også opprette ny Collection fra dette skjermbildet. Avslutt med Ok

AutoImportSettings

.
Fest bilder til rutemønster I bokmodulen
I bokmodulens Guidepanel kan du nå aktivere festing (Snap) av bilder til hverandre (Cells) eller til rutemønster (Grid). Det er bare å sette hake i respektive sjekkbokser. Dette forenkler utlegging av boksidene, ved at det er lettere å få til en ryddig plassering.

Book Grid

.
Håndtering av like preset
Dersom du prøver å lagre en preset med samme navn som en annen preset i samme gruppe, vil du få en dialogboks. Den gir deg muligheten til å erstatte, lage duplikat eller endre navn på den preset du vil lagre.

DuplicatePreset

.
Vise delvis kompatible develop presets
Når du åpner et bilde i Developmodulen, kan det noen ganger hende at ikke alle presetene viser. Årsaken kan være at de ikke kan brukes på det aktive bildet. Det kan være kameraprofiler som ikke passer med det aktive bildet, eller preset som bare passer til RAW-filer. Disse vil vises som grå eller kursiv, men du kan aktivere vising av alle presets, selv om de ikke er kompatible med det aktive bildet.
Åpne Preferences, og velg fanen Presets. I seksjonen Visibility kan du velge select/deselect Show Partially Compatible Develop Presets, for å vise eller skjule delvis compatible develop presets.

partialKompatible

.
Forbedret sammenliming av bilder
Tidligere kunne samensetting av flere bilder ett føre til feil, men du kan nå lime sammen bilder med forskjellig brennvidde, dimensjoner og orientering (landskap/portrett)
Classic CC mellomlagrer nå previews genererte for sammenstilling av bilder. Dette forbedrer ytelsen.
Med Single-step HDR-Pano merge kan du nå lage panorama HDR i et enkelt steg ved bruk av Smart Previews.

Ytelsesforbedringer
Mer pålitelig synkronisering og stabilitet
Bedre ytelse i batch-oppgaver, slik som import, generering av previews, konvertering til DNG og eksport
Forbedret panorering av miniatyrbilder på høyoppløste skjermer
Forbedret ytelse ved veksling mellom Develop og Library

Andre forbedringer
Du kan nå stanse en utilsiktet avslutning av Lightroom, ved at en dialogboks kan dukke opp. Den spør om du virkelig vil avslutte. Misliker du dene egenskapen, kan du sette hake i en sjekkboks i dialogskjermbildet, som gjør at den ikke vises igjen. Du kan også slå den på igjen i Preferences > General.
Det er nå støtte for fargekoding av frakoblede foldere.
Du kan importere Photoshop elements 2019 kataloger i Classic CC

Støtte for nye kamera
I alt 22 nye kameramodeller har fått støtte i Lightroom Classic CC 8.1. Jeg nevner Sony DSC-HX95 og 99, Nikon Z6, D3500, Coolpix P1000, Canon Powershot SX70 HS, Leica D-Lux7, M10-D og P, Samsung Galaxy Note 9, S6, S6 Edge, flere Appleprodukter, GoPro, Huawei og Google.
Sjekk komplett liste på https://helpx.adobe.com/camera-raw/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html

Nye kameraprofiler
Det er også lagd nye profiler for en rekke nye objektiver fra Zeiss, voigtlander, Sigma, Samyang, Canon og Apple med flere.
Sjekk komplett liste på https://helpx.adobe.com/camera-raw/kb/supported-lenses.html
Kilde: Adobe.com. Du finner en mer detaljert gjennomgang av nyhetene i Lightroom Classic CC 8.1 på https://helpx.adobe.com/lightroom/help/whats-new.html . Dersom du oppgraderer ved en feiltagelse, kan du også finne informasjon om å gå tilbake til en tidligere versjon på den siden.

Slik oppdaterer du
Lightroom og Creative Cloud programbehandling (CC-appen) vil som regel vise at der har kommet en oppdatering. Hvis det ikke skjer, kan du bruke funksjonen Se etter oppdateringer. Dersom en oppdatering er tilgjengelig, vil du se at det står Oppdater på knappen bak programmet i CC-appen, i stedet for det vanlige Åpne.

Alle oppdateringene nå
Lightroom CC 2.1
Lightroom Classic CC 8.1
Lightroom CC for mobile 4.1 (Android/iOS)

Camera RAW er nylig oppdatert til 11.1.