Aktuelt

Kartet virker ikke - Lightroom 6 likevel i salg

Lightroom 6 selges fortsatt til full pris, til tross for at kartet i programmet sluttet å fungere i månedsskiftet november/desember 2018.
12/01/2019
I romjula 2016 sendte Adobe ut den siste oppdateringen noen sinne av Lightroom 6. Salget av programmet har likevel fortsatt, fordi noen heller vil kjøpe og eie programmet i stedet for å abonnere. Programmet har fungert problemfritt for alle som ikke kjøpte nytt kamera, men noen uker før jul 2018 skjedde noe uventet.

Oops! Something went wrong
Men så skjedde noe uventet. Kartet i Lightroom 6 ble ikke lastet, og programmet viste en melding om feil med Java, selv om mange brukere ikke hadde Java installert. I starten av desember begynte det å komme spørsmål om årsak og løsning på problemet på Lightroomforum. Etter hvert kom også det konkrete svaret - Adobe støttet ikke lenger kartfunksjonen i Lightroom 6, og heller ikke i tidligere versjoner.

Årsaken viste seg å være at Google hadde begynt å ta betalt for oppslag mot sine karttjenester (reverse lookup). Jeg kan tenke meg det var årsaken til at Adobe sluttet å støtte kartfunksjonen i Lightroom 6, siden det er et program de sluttet å støtte for to års tid siden (fra 010.01.2017).

Lørdag 12.01.2019 søkte jeg etter Lightroom 6 på prisjakt.no, og de fleste norske nettbutikker skaffer fortsatt Lightroom 6, og de tar fremdeles godt betalt for programmet. Men hvorfor skal brukere betale mer enn det kostet opprinnelig, når kartdelen i program ikke lenger virker som det skal?

Andre risikoer
Både Apple og Microsoft har annonsert endring i sin støtte til eksisterende programmer. Se egen artikkel om det. Det er ikke utsikter til at Lightroom 6 ikke blir støttet av OS X eller Windows nå. Programmet virker normalt, utenom kartet. Vi løper allikevel en risiko for at oppdateringer kan føre til at programmer vi bruker slutter å virke. Da sitter vi i saksa, siden det døde programmet ikke blir oppdatert eller feil ikke rettet.

SÅ HVORFOR KJØPE DYRT PROGRAMVARE SOM IKKE VIRKER FULLT UT!?

Les også: Endret støtte for operativsystem i kommende lanseringer...