LightroomTips

Utnytt Spot Removal Tool bedre

Spot Removal Tool i Lightroom er et hendig verktøy til å fjerne flekker fra bildene. Verktøyet har også noen innstillinger, som gjør det mulig å utnytte det langt bedre enn bare å klikke inn flekker i bildet. Her er noen av alternativene.
Verktøyet aktiveres ganske enkelt ved å klikke på verktøyknappen Spot Removal like under histogrammet i Develop. Knappen er nr 2 fra venstre og vises som en trillende rund sirkel.

Den enkleste operasjonen er å finne en flekk i bildet, og så klikke på den (område 1). Lightroom sender da ut et søk etter et område (område 2) i nærheten, som kan brukes til å reparere flekken, slik at den ikke lenger synes. Dersom verktøyets modus er "Heal", vil Lightroom bruke informasjon fra område 2 til å blande med informasjon i område 1. Dersom verktøyets modus er "Clone", vil område 1 bli en eksakt kopi av område 2. Heal egner seg best i de fleste tilfeller, borsett fra når sirkelen er nær inntil bildekanten eller områder med stor kontrast.
Feather er overgangssone, og brukes til å mykne kanten av sirkelen.
Sice kan justeres med rullehjulet på toppen av musa, også på Mac sin mus, eller med glidebryteren i panelet i Spot Removal Tool.
Opacity regulerer gjennomsiktighet. Lavere tall er mer gjennomsiktig.

Du kan sette en sirkel med et enkelt klikk.
Fra og med Lightroom 5.2 kan du også tegne eller dra en figur ved å klikke, holde og dra musa over den langstrakte flekken eller gjenstanden du vil fjerne.

Dette var det mest grunnleggende, men der er noen alternativer for bedre utnyttelse.

Vise eller skjule merkene
Under bildet er en verktøylinje med noen innstillinger. Her kan du f.eks. vise eller skjule de flekkene du har i bildet. Alternativene er slik
  • Auto. Sirklene/flekkene viser bare når du fører musa over bildet, og verktøyet er slått på.

  • Allways. Flekkene viser alltid, når verktøyet er slått på.

  • Selecteed. Bare den aktive sirkelen/flekken viser, når verktøyet er slått på.

  • Never. Ingen av sirklene/flekkene du har satt viser.


Zoom inn og ut med verktøyet på
Om du taster og holder mellomrom, kan du zoome inn og ut i bildet ved å klikke i bildet, selv om verktøyet er påslått. Det er supernyttig når du arbeider med flekkfjerning. Med denne teknikken kan du også panorere bildet. Du kan også panorere bildet ved hjelp av panelet Navigator øverst i venstre sidepanel.

Gjør en systematisk sjekk av bildet
Lightroom har lagd en egenskap i verktøyet, som de ikke har dokumentert. Den er super nyttig, og virker slik:
  • Zoom inn i bildet, og manøvrer til øverste, venstre hjørne i bildet. Navigator viser utsnittet med en hvit ramme.

  • Slå på Spot Removal Tool. Underøk nøye, og reparer flekker i den ruta du ser.

  • Tast Page Down på PC, eller dersom du har Mac, tast fn+nedoverpil. Lightroom viser da neste utsnitt, dvs den hopper akkurat en rute nedover, slik at toppen av neste rute begynner der første rute sluttet. Underøk nøye, og reparer flekker i den ruta du ser. Når nedre kant av bildet er nådd, hopper Lightroom til toppen av neste kolonne i bildet. Slik kan du fortsette til hele bildet er gjennomanalysert. Ingen deler av bildet unngår ditt falkeblikk med denne metoden.


Visualiser flekker
På Toolbar er også et anet, nyttig verktøy, som gjør det mulig å lettere oppdage flekker i bildet. Når du setter merke i sjekkboksen, blir bildet sort/hvitt, og flekker trer tydeligere frem i bildet.