LightroomTips

Filtrer bildevisning med Library filter

Library i Lightroom har en rekke muligheter til å filtrere bilder du vil vise, fra helt enkle til mer avanserte filtre. Dette tipset handler om å utnytte Metadata som kriterium.
Det enkleste filteret er faktisk Folders, som er filbehandleren i Lightroom. Når du klikker på en Folder, vises bildene i bare denne folderen. Library viser også bilder i undermappene til den aktive folderen, dersom du har valgt å vise bilder i undermapper.
Library Filter
Library filter kan brukes til å begrense hvilke bilder du vil se. Du får tilgang til Library filter i Grid View, og filteret er synlig like ovenfor miniatyrbildene - teksten "Text Attribute Metadata None". Dersom du ikke kan se Library filter, kan du vise filterverktøyet ved å velge «Show Filter bar \» fra menyen View i Library.

Library filter viser deg bilder i den aktive folderen, eller de folderne du har merket i panelet Folders eller Collections du har merket. Du kan merke en eller flere foldere/Collections, ved å bruke vanlige hjelpetaster på tastaturet mens du merker/klikker (Cmd/Ctrl/Shift).

Det videste søket får du dersom du merker All Photographs i panelet Catalog, før du åpner Library filter. Slik kan du bruke Metadata til å filtrere.
  • Klikk på Metadata i Library Filter, og fire kolonner med filtreringskriterier vises over miniatyrbildene. Bla i en av kolonnene, til du finner kriteriet du vil filtrere på. Om du klikker på tittelen i en av kolonnene, kan du velge i en lang liste av kriterier å filtrere på, f.eks. Date, som vil filtrere på grunnlag av opptaksdato.

  • Klikk på 2018 for å vise alle bilder tatt i 2018.

  • Klikk på juni under 2018, tast og hold Shift og klikk på august, for å vise alle bilder tatt i juni, juli eller august 2018.


Når du har filtrert på dato, kan du legge til kriterier fra en annen kolonne, f.eks. Lens eller Camera. Da vil du kunne vise alle bilder tatt i juni, juli eller august, der du f.eks. har brukt ditt favorittobjektiv eller et makroobjektiv.

Eksperimenter gjerne med forskjellige kriterier i metadata. Du kan f.eks. vise alle bilder med lenger lukkertid enn 1/10 sekund eller alle med blender 1,8. Alle disse opplysningene og mange flere finnes i metadata, så det er bare å utnytte dem. Dersom du ikke får det resultatet du forventer, sjekk gjerne hva som er aktiv Folder i venstre sidepanel.

Har du spørsmål til dette eller andre saker i Lightroom, ken du sende en melding via arnoldfoto.no, eller poste innlegg i facebookgruppa, Lightroom - Enkelt forklart.